FacebookyouTube
Přihlášení  |  Registrace     •     

Naše články

Ztráty amoniaku z dusičnanů a DAM

1.1.2006

Ztráty amoniaku po aplikaci DAM byly jasně vyšší než u kombinace LA/LAV

Bližší informace jsou k dispozici v Centru pro výživu rostlin a výzkum životního prostředí, Hanninghof

Souhrn

Ke zjištění ztrát dusíku únikem amoniaku po aplikaci různých hnojiv bylo založeno 13 velkých pokusných polí ve Francii a Německu od roku 1994 do roku 1996. Měření úniku amoniaku bylo prováděno po jeden týden na každé lokalitě, začínajíc ihned po aplikaci. Množství uniklého amoniaku se pohybovalo od 0,07 kg N/ha za týden až po 37 kg N/ha za týden podle lokality. Průměrná ztráta z LA/LAV byla 5,7%; z DAM byla 9,4% aplikovaného N. Na každé lokalitě byl únik amoniaku po aplikaci DAM mnohem vyšší než po aplikaci LA/LAV. Na jednotlivých lokalitách lze vyšším únikem amoniaku z DAM vysvětlit ztráty na výnosu i kvalitě pozorované v hnojivových pokusech srovnávajících LA/LAV s DAM.

Úvod

Polní pokusy porovnávající různá N hnojiva ukázala lepší výsledky u hnojiv založených na dusičnanech než založených na močovině. V průměru LA/LAV dává o 1-2 t/ha vyšší výnos obilnin než DAM. Pro vysvětlení pozorovaného rozdílu se předpokládalo, že ztráty amoniaku z DAM jsou mnohem vyšší než z dusičnanů. Únik amoniaku je fyzikálně-chemický proces, který se vyskytuje během rozkladu močoviny (Obr 2). Jeho rozsah závisí na různých podmínkách a není ho stále možné předpovědět. Proto musela být provedena přímá polní měření ke zjištění ztrát amoniaku z hnojiv na poli u dusičnanů a DAM.

Metodika

Na třech lokalitách ve Francii (Champaign, Paris Bassin) a třech lokalitách v Německu (Brandenburg), 13 pokusů celkově, bylo provedeno měření úniku amoniaku po aplikaci LA/LAV a DAM do ozimých obilnin a ozimé řepky. Velikost pokusného pole byla 1 ha/ošetření. Metoda pasivního průtoku byla zvolena (Schjorring et al., 1992, příl. 4), tři opakování na jedno ošetření (Obr 1). Měření byla zahájena vždy ihned po aplikaci a ukončena po týdnu. Dávky dusíku se pohybovaly od 40 kg/ha (Dedelow, Německo) do 160 kg/ha (Reims, Francie).

Výsledky

● ztráty dusíku se silně lišily podle lokality a pohybovaly se mezi 0,07 kg N/ha (LAV) a 0,56 kg N/ha (DAM) v Munchebergu až do kg N/ha (LA) a 37 kg N/ha (DAM) v Reimsu.
● Na každé lokalitě vedla aplikace DAM k vyššímu úniku amoniaku než aplikace LA/LAV (Obr 3).
● Průměrné ztráty N byly 5,7 kg N/ha po aplikaci LA/LAV a 9,4 kg N/ha po aplikaci DAM (Obr 3)

Závěr/výhled

● únik amoniaku po aplikaci N se velmi liší podle lokality
● aplikace DAM vede vždy k vyššímu úniku amoniaku v porovnání s aplikací LA/LAV
● na jednotlivých lokalitách jsou ztráty N dostaečně vysoké, abychom jimi mohli vysvětlit pozorované rozdíly ve výnosech na úrovni 1-2 t/ha
● dosažené výsledky a spolehlivá technologie zvýšily zájem oficiálních poradců


1c_cz.jpg



S D Í L E T   N A :
*
Potřebujete
poradit?
*
©2024, Leading Farmers CZ, a.s.
Tento web používá tracking cookies - více informací.