FacebookyouTube
Přihlášení  |  Registrace     •     

Naše články

Účinnost elementární síry, sádrovce a síranu amonného

1.1.2006

Na ozimé řepce olejné bylo v roce 1995 v pěti zkouškách prováděných v polních podmínkách zkoušeno uvolňování síry z hnojiva tvořeného z dusičnanu amonného a síranu amonného (LA/SA), dále dusičnanu amonného se síranem vápenatým (LA/CaSO4), sádrovce a elementární síry s močovinou (močovina/ES). Ve všech ošetřeních provedených na jaře (počátkem března, 1. přihnojení) bylo společně s první aplikací dusíku použito hnojivo s obsahem 10 kg S/ha. Další dusík byl aplikován ve formě močoviny, a to pro variantu elementární síry a močoviny, nebo u zbývajících ošetření jako ledek amonnovápenatý (LAV).
Příjem elementární síry rostlinou probíhá daleko pomaleji, než u síranů, protože musí být přeměněna na síran pomocí oxidujících mikroorganismů obsažených v půdě.

S => S2O34-=> S4O64-=>SO32-=> SO42-
elementární síra sirnatan (thiosíran) tetrathionatan siřičitansíran


Mikroorganismy oxidující síru jsou autotrofní bakterie, které patří do rodu Thiobacillus. Doba trvání přeměny je jen obtížně předvídatelná a závisí především na velikosti částic elementární síry, teplotě půdy, vlhkosti půdy, provzdušnění ornice a mikrobiální populaci v půdě.

Závěr

Mezi hnojivem složeným z dusičnanu amonného a síranu amonného (LA/SA) a síranem vápenatým (LA/CaSO4, čili sádrovcem) neexistují z hlediska dosažitelnosti živiny pro rostliny a zvýšení výnosu u řepky olejné žádné rozdíly. Obě síranové formy si rostlina rychle osvojuje a mají srovnatelný účinek na přírůstek výnosu.

Nakonec byla pro rostliny dosažitelná i elementární síra, což je patrné ze zvýšeného obsahu síry i růstových přírůstků. Při použití močoviny s obsahem elementární síry, která představovala zdroj síry, je základním problémem předvídání dostupnosti této živiny pro rostliny. V porovnání se síranovými hnojivy začíná být účinek hnojiv obsahujících elementární síru patrný výrazně později, a proto by měla být hnojiva s obsahem elementární síry aplikována dříve. Je třeba pokračovat s dalšími zkouškami, vztahujícími se k dostupnosti elementární síry pro rostliny.

11c_cz.jpg
11d_cz.jpg



S D Í L E T   N A :
*
Potřebujete
poradit?
*
©2024, Leading Farmers CZ, a.s.
Tento web používá tracking cookies - více informací.