FacebookyouTube
Přihlášení  |  Registrace     •     

Naše články

Popálení listů způsobená DAM

1.1.2006

Zpráva zpracována pro řízení výroby Straight Nitrogen

Další podrobnosti jsou k dispozici v Centru pro výživu rostlin a výzkum životního prostředí v Hanninghofu

Souhrn

Aby byly prozkoumány škody způsobené popálením listů po aplikaci DAM za optimálních podmínek, byly u ozimé pšenice hnojené granulovaným LAV a na listy aplikovaným DAM pořízeny fotografie elektronovým mikroskopem. Na fotografiích je patrné vážné poškození listů hnojených DAM, které není pouhým okem viditelné. Tyto škody mohou odpovídat za ztráty výnosu u pšenice hnojené DAM v porovnání s pšenicí hnojenou LAV.

Úvod

V minulosti byly nejdůležitější výrobky Hydro Agri, LA a LAV, upřednostňovanými dusíkatými hnojivy v Evropě. Vzhledem k cenovým rozdílům a velmi agresivní reklamě výrobců DAM se v průběhu minulých let zvýšil tržní podíl DAM, čímž došlo ke snížení odbytu objemu LA/LAV. Aby se předešlo přechodu farmářů na hnojiva typu DAM, musí být zveřejněny a publikovány výhody hnojiv LA/LAV a nevýhody DAM.

Popálení listů při aplikaci DAM je velmi dobře známý problém. Farmáři jsou však přesvědčeni, že aplikace mírného množství dusíku v podobě DAM za optimálních podmínek prostředí rostliny nepostihuje, protože nejsou viditelná žádná poškození.

Cílem tohoto projektu bylo prokázat, že i malé množství DAM aplikované za optimálních podmínek postihuje zdraví rostlin a ničí důležitou strukturu listů.

Metodika

Granulovaným LAV nebo kapalným DAM v podobě postřiku byla hnojena ozimá pšenice, kultivar "Orestis" v růstovém stadiu EC 29. Dávky N byly 0, 40, 80, 120, 160 a 200 kg N/ha.

LAV byl aplikován ručně na povrch půdy, DAM byl aplikován postřikovačem na ochranu rostlin při aplikačním tlaku 1,6 bar, typu trysky: teejet 11003 s výškou postřiku ze vzdálenosti 0,5 m.Jeden den po aplikaci byly listy pšenice částečně sklizeny, připraveny ke zkoumání technikou kapalné substituce (ENSIKATT a BARTHLOTT) a vyfotografovány rastrovým elektronovým mikroskopem (SEM) při různých zvětšeních (60 x - 2800 x).

Zbylé rostliny byly pozorovány pouhým okem 5 následujících dnů a bylo hodnoceno viditelné popálení.

Výsledky

Zrakové vyhodnocení popálení prokázalo, že dávka dusíku nad 40 kg N/ha (v podobě DAM) postihuje povrch listů jeho viditelným poškozením. Se zvyšováním dávky N se stává popálení vážnější.

Fotografie snímané elektronovým mikroskopem ukázaly, že i dávka 40 kg N/ha (žádné poškození viditelné pouhým okem) měla za následek popálení listů a zničení povrchové struktury listů.

Závěry

Aplikace DAM na ozimou pšenici má za následek popálení listů i při optimálních ekologických a technických podmínkách a malém množství aplikovaného dusíku. I když nejsou pouhým zrakem viditelná žádná poškození, díky aplikaci DAM přeci jen dochází k poškození listů.

27d_cz.jpg



S D Í L E T   N A :
*
Potřebujete
poradit?
*
©2024, Leading Farmers CZ, a.s.
Tento web používá tracking cookies - více informací.