FacebookyouTube
Přihlášení  |  Registrace     •     

Naše články

Oceněný software OptiTrail plánuje pojezdy a šetří pohonné hmoty

Pavel Jelínek | 20.4.2016

Neděle, 10. dubna 2016 (23:29)

Oceněný software plánuje pojezdy a šetří pohonné hmoty


Oceněný software OptiTrail plánuje pojezdy a šetří pohonné hmoty

Navigační systémy pro zemědělské stroje se na českém trhu rozvíjejí posledních deset let. K firmám, které se této problematice dlouhodobě věnují, patří i společnost Leading Farmers. Ta na veletrhu TECHAGRO představuje nový SW pro optimalizaci tras pojezdu stroje po pozemcích. Komisi Grand Prix zaujalo softwarové řešení, které umožňuje dopředu plánovat pojezdy, vybrat přitom optimální směr jízdy pro libovolný tvar pozemku a snížit tak i náklady na zbytečné přejezdy. Výstupem je mapa jízd a údaje pro navigační systémy.

„Už před několika lety jsme se pokusili vytvořit jednoduchý software, který by uměl něco podobného. Poté jsme s týmem externích programátorů vytvořili nový SW OptiTrail, který bude přístupný na webových stránkách. Doteď to bylo tak, že zákazník si k nám musel poslat svoje data o pozemcích a my jsme mu vypracovali optimální linie pojezdu. Nyní zákazník, který si službu předplatí, dostane heslo a bude si moci svoji trasu, pokud bude mít zájem, plánovat na internetu přímo ze své kanceláře,“ říká Václav Jirka, ředitel prodeje Leading Farmers.

Barevné monitory na stánku firmy v pavilonu B budí pozornost, lidé chodí kolem a zajímají se o detaily řešení. „Vyspělejší zemědělské podniky, které už dnes jsou vybaveny navigačními systémy, začínají více přemýšlet, jak je dál využít. Ptají na další nadstavbové věci, např. na systémy, které dokáží variabilně dávkovat hnojiva apod.

A pak jsou tu ještě podniky, které mají problémy například v kopcovitých podhorských oblastech, kde jim náš software může pomoci plánovat třeba protierozní pásy a další různá opatření. Místo, aby si místa vytyčovali pomocí geodetických metod, mohou využít systémů, které evidují pozemky a jejich hranice a naprogramovat své požadavky do navigačního systému nebo autopilota traktoru. Traktor pak může v podstatě automaticky vysévat na pozemku protierozní pás,“ vysvětluje Václav Jirka jedno z možných využití v praxi.

Kromě zmíněné novinky vystavuje společnost Leading Farmers produkty, jako např. SOIL SCOUT, bezdrátovou platformu pro měření vlhkosti a teploty půdy, která umožňuje přenos dat do hloubky až 4 m přes led, písek, jíl, led i sníh a dokáže přenášet signály každou hodinu až 20 let bez výměny baterie. K dalším patří přenosná laboratorní stanice pro analýzy půdy, se kterou je možné zjistit obsah nitrátového dusíku v půdě, nebo mobilní senzorová platforma MSP3 pro vzorkování půdy za jízdy, kdy tento systém kombinuje 3 automatické půdní senzory na jednom zařízení.

Uživatel tak získá analýzy, které mapují zrnitosti půdy, obsah organické hmoty v půdě či její pH. „TECHAGRO je tradiční veletrh, na který jezdíme od založení firmy, což bude letos 15 let. Je to nejprestižnější veletrh v České republice zaměřený na zemědělství. Oceňujeme na něm to, že sem opravdu chodí lidé, kteří mají zájem, a když přijdou na stánek, tak opravdu chtějí něco konkrétního vědět,“ shrnuje Václav Jirka.

Zdroj: http://www.motormix.cz/clanek/oceneny-software-planuje-pojezdy-a-setri-pohonne-hmoty/7478



S D Í L E T   N A :
*
Potřebujete
poradit?
*
©2024, Leading Farmers CZ, a.s.
Tento web používá tracking cookies - více informací.