FacebookyouTube
Přihlášení  |  Registrace     •     

Naše články

Moderní technologie odběru půdních vzorků

28.9.2013

Zásobenost půdy živinami je v našich podmínkách spíše na okraji zájmu. Je to trochu chyba, protože dostatečná zásoba živin je základem pro trvale udržitelné hospodaření na půdě. Jednou z firem, které vyrábí stroje a zařízení pro vzorkování půdy, je německá společnost Nietfeld. V letošním roce přichází na náš trh s dvojicí novinek – s přívěsným strojem Speedprob a dále s elektricky poháněným poloautomatickým strojem s půdním vrtákem N 2012.

Ukázka v praxi
Oba tyto stroje představili pracovníci firmy Nietfeld nedaleko obce Kosičky přímo na poli. Stroj N 2012 neumožňuje kontinuální odběr a agreguje se jako nesený například na terénní osobní automobily nebo čtyřkolky, případně na traktor. Je kompletně elektricky poháněný. K pohonu odběrového zařízení slouží vlastní iontová baterie, napájená od baterie v automobilu přes převaděč z 12 na 24 V. Baterii lze také dobíjet ze sítě s napětím 220 V.
První zákazníci v Německu oceňují, že zařízení se samo vyprazdňuje a odběr vzorků je automatický. Obsluha má v ruce pult pro dálkové ovládání, kde je i malý displej s počítadlem vpichů, které nelze vymazat. Druhou hodnotou na displeji je počet vpichů například pro směsný vzorek, které je možné vyrezetovat. Toto počítadlo slouží pro uživatele, který tak má přehled o počtu vzorků v jednom cyklu.
Odběr půdy probíhá půdním vrtákem. Při ukázce bylo zařízení N 2012 pro zjednodušení přepravy připojeno k systému Speedprob. Jeho činnost předvedl přímo vlastník společnosti Bodenprobetechnik, pan Nietfeld. Vrták odebral vzorek z půdy v hloubce 30 cm, přičemž se v půdě stále otáčel. Pokud dojde ke kontaktu s kamenem, stroj se začne třást, což obsluha pozná a vrták zvedne.
Poté pan Nietfled představil další novinku, stroj Speedprob. Firma jej vyvíjela dva roky. Jak již název napovídá, jedná se o rychlý stroj s kontinuálním odběrem vzorků. Může pracovat do hloubky 30 cm nebo i méně, například 15, 20 nebo 25 cm. Je konstruován jako přívěsný s vlastní nápravou a jeho pracovní rychlost se pohybuje od 3 do 12 km/h; minimální rychlost, při níž může pracovat, činí 3 km/h. Limit rychlosti je dán mechanikou odběru a samozřejmě stavem pozemku.
Pracovní rychlost je třeba přizpůsobit také půdním podmínkám. Na tvrdých půdách je třeba jet pomaleji, aby vzorkovací zařízení mělo více času pro vniknutí do půdy. Získaná půda vzorkovadlem je automaticky vyprázdněna do kovové nádoby. Zařízení má integrovaný zásobník pro 16 směsných vzorků, v rámci každého směsného vzorku může být 15-20 jednotlivých vpichů.
V průběhu odběru všech 16 vzorků se souprava auta a stroje Speedprob nezastavuje a stále se pohybuje. Řidič ovládá stroj dálkově elektronicky z kabiny automobilu. Na terminálu má výstup z kamery, která zobrazuje činnost vzorkovadla a postupné plnění nádob. Po jejich naplnění vystoupí a vyprázdní je.
Obsluha má k dispozici dvojici programů, mezi nimiž může přepínat za jízdy. Ve druhém z nich lze nastavit vzdálenost, v níž bude zařízení odebírat vzorky. To potom pracuje zcela automaticky, řidič automobilu jen určuje trasu, kterou se po pozemku vydá.
Dálkové ovládání z kabiny je také důležité proto, že řidiči dovoluje vypnout odběr vzorků před otočením soupravy (aby nedošlo k poškození vzorkovadla). Po otočení jednoduše stiskne tlačítko a vzorkování se obnoví po ujetí stanovené vzdálenosti (například 10 m). Stroj pojíždí na nápravě s rozchodem 160 cm, osazené širokými koly kvůli nízkému tlaku na půdu a dobré průchodnosti. Jedno z kol je vybaveno senzorem, měřícím pojezdovou rychlost. Pokud se rychlost dostane mimo vhodný rozsah, je vzorkování automaticky vypnuto. Senzor také slouží k měření ujeté vzdálenosti mezi jednotlivými vpichy.
Zařízení GPS není z výroby součástí stroje. Ale v případě zájmu o přesné určování polohy podle GPS u každého vpichu může toto zařízení nainstalovat firma Leading Farmers CZ. Systém GPS získá informace o vpichu jednoduše tak, že registruje elektrický impulz, který každý vpich do půdy doprovází.
Zdrojem výkonu stroje Speedprob je spalovací motor o výkonu 13 k. Pracuje na zhruba dvě třetiny výkonu, což znamená i delší životnost. Vzorkovací zařízení je poháněno hydraulicky a funguje v závislosti na pojezdové rychlosti.
Hlavní výhodou stroje Speedprob je skutečnost, že při vzorkování není třeba zastavovat, tím se nezatěžuje spojka tažného prostředku, snižuje se spotřeba paliva, řízení i jízda jsou podstatně pohodlnější a práce rychlejší. Navíc může vzorkování probíhat i při zvýšené vlhkosti půdy, kdy by opakované rozjezdy mohly být problémem. Konstrukce zařízení v podobě přívěsu dovoluje jeho jednoduchý transport a snadné nasazení stejně tak jako rychlé odpojení v případě nepotřeby.
Při praktické ukázce byl Speedprob tažený za automobilem s valníkem Mercedes-Benz Sprinter s pohonem všech kol. Automobil se pohyboval konstantní rychlostí tam i zpět, zatímco zařízení provádělo vždy po ujetí 10 m jeden vpich do půdy do hloubky 20 cm. Odebrány byly dva vzorky, do každého z nich půda z pěti vpichů. Tento úkol byl hotový za zhruba 4 minuty.

Ve službách Mendelovy univerzity
Firma Nietfeld vyrábí také stroj s označením Duoprob 60, který odebírá půdní vzorky pomocí sondýrky. Jedním z majitelů tohoto tradičního poloautomatického vzorkovače je i Mendelova univerzita v Brně, která jej přivezla namontovaný na terénním pickupu. Důvodem volby tohoto stroje byla jeho robustní konstrukce.
Stroj odebírá vzorky pomocí sondýrky, zatloukané do země pomocí hydraulické sbíječky. Díky tomu je možné odebírat vzorky i na ztvrdlé nebo zmrzlé půdě. Po naplnění je sondýrka opět hydraulicky zvednuta vzhůru. Tento systém umí jednotlivé vrstvy hloubkově separovat, což je výhodou oproti jiným strojům. Sondýrka zachovává vertikální kontinuitu vzorků v původním rozložení, jde napříč půdním profilem bez promíchání půdních vrstev. Kombinace úderného systému a nastavení zajistí, že získaný půdní vzorek je kompaktní a nedochází k jeho stlačení.
Při ukázce předvedli pracovníci univerzity odběr půdy do 60 cm se separací po 30 cm. Dva vzorky byly vysypány do dvou kontejnerů. Sondýrka pracuje do hloubky 75 cm, 15 cm ve spodní části vytváří zátku, takže sypký materiál nevypadne. Zátka se po vytažení sondýrky vyškrábne, takže se do kontejneru nedostane. Hloubku odběru lze nastavit i například jen 30 cm, takže pak lze odebírat dva směsné vzorky do dvou kontejnerů.

V Německu jsou zařízení v provozu
Širokou nabídkou strojů s různými principy práce a výrobou zařízení též pro ruční odběr vzorků dává firma Nietfeld možnost volby systémů podle potřeby. V Německu patří k jejím zákazníkům též firma Land-Data Eurosoft, která kupuje uvedené stroje pro vzorkování půdy a provádí s nimi služby v zemědělství včetně poradenství.
Vzorkování půdy a následná analýza vzorků představují první krok ke zvýšení úrodnosti půdy; oba tyto kroky musí být velmi přesné. O následných opatřeních si rozhodne pěstitel sám i na základě osevního postupu – ať se jedná o lokálně variabilní hnojení nebo o sběr dalších dat, jako například tvorba výnosových map sklízecími mlátičkami nebo mapy vytvořené N-Sensory. Firma Leading Farmers CZ nabízí software pro osobní počítače, který umožňuje tato data u jednotlivých pozemků ukládat, zpracovávat a vyhodnocovat. Uživatel může zjišťovat též úspěšnost jednotlivých agrotechnických opatření.

Monitoring utužení se připravuje
Pracovníci firmy Leading Farmers CZ rovněž připravují zařízení pro monitorování půdního utužení v hloubkách až do 80 cm, samozřejmě s určováním polohy podle GPS. Výstupem by pak byla mapa utužení půdy v rámci pozemku, která by se dala využívat různými způsoby. Především by dovolila provádět podrývání pozemku tím nejvhodnějším způsobem, případně i lokálně variabilně – tedy velmi efektivně a s nižšími náklady na palivo. Zařízení by také dovolovalo přesně zjišťovat důsledky pojezdu těžké mechanizace na půdu v konkrétních podmínkách.

Petr Beneš



S D Í L E T   N A :
*
Potřebujete
poradit?
*
©2024, Leading Farmers CZ, a.s.
Tento web používá tracking cookies - více informací.