FacebookyouTube
Přihlášení  |  Registrace     •     

Naše články

Autonomní nosič nářadí poprvé představen v Česku

Marcela Otrubová | 3.5.2019

Dne 3.5.2019 se uskutečnila ukázka prvního polního autonomního nosiče nářadí Agrointelli Robotti, kterou uspořádala firma Leading Farmers ve spolupráci s dánskou firmou Agrointelli a setkala se s velkým zájmem zemědělců. Celý program začal úvodní přednáškou v Hotelu na Farmě v Choťovicích, kde se nejprve ujal slova ředitel firmy Leding Farmers Pavel Milata. V krátkosti představil její historii, dosažené úspěchy a blížící se dvacetileté výročí založení firmy. Kromě distribuce již zmíněného robota firma letos uvede na trh další novinku, a to technologii MagGrow, která omezí ztráty při aplikaci pesticidů až o 30%. Poté pan Milata předal slovo zástupci dánské firmy Agrointelli Henriku Jacobsenovi. Firma Agrointelli se zabývá vývojem technologií pro udržitelné zemědělství na zemědělské půdě.


V úvodu své přednášky H. Jacobsen zmínil hlavní důvody vedoucí k vývoji nových technologií z nichž nejzásadnější je nedostatek pracovních sil a jejich úroveň dovedností jak u nás, tak v ostatních zemích. Modernizaci si vyžaduje i stoupající poptávka po potravinách a krmivech a rostoucí požadavky na bezpečnost potravin. Dále pak pokračoval v podrobném představení polního autonomního nosiče nářadí Agrointelli Robotti, který může provádět různé operace v průběhu vegetačního období. Po pečlivém představení celého konceptu robota a vydatném obědě pokračoval program přesunem všech účastníků na nedaleký pozemek patřící zemědělské společnosti Sloveč, kde byl robot předveden v praxi při plečkování cukrovky.
Výhody použití autonomního nosiče nářadí ROBOTII


Svojí nízkou váhou (celý stroj váží cca 1700 kg) se minimalizuje utužení půdy
Rovnoměrný výkon stroje
Odpadá únava řidiče
Veškeré operace jsou zaznamenávány a poskytuje tak zpětnou vazbu farmáři


Přesto, že robot pracuje autonomně, kdykoliv lze převést na manuální ovládání, které je totožné jako u RC modelu aut a je zajištěno pomoci tabletu. Toho se využívá při nakládání nebo skládání na podvalník, na kterém se musí na pole dopravit. Dosah manuálního ovládání je 300 m. Pomocí tabletu je zajištěn i nepřetržitý dohled nad strojem.


Foto č. 1: Pro přesnou práci na poli využívá robot anténu pro příjem RTK signálu.


Data, která má farma k dispozici se doplní o data získané od robota během jeho práce a lze tak lépe optimalizovat jednotlivé operace, např. ošetřit postřikem jen část porostu. Naplánování pohybu po pozemku se provádí v uživatelském rozhraní na webu, kde zůstane i uložen.


Základní verzi robota lze ještě rozšířit o další funkce jako je kamerový systém, který umožňuje rozeznávat plevele na pozemku a na základě získaných dat pak vytvořit mapu zaplevelení v řádkových kulturách. Umí i rozlišit trávy a jeteloviny na pastvině a aplikovat tak rozdílnou dávku hnojení dusíkem.
Bezpečnost na prvním místě


Požadavkem je okamžitá reakce na jakýkoliv jev na poli a odvrácení nebezpečí. Proto stroj stále skenuje prostor kolem sebe a je schopný identifikovat překážky v podobě lidí, zvířat i objektů, které má před sebou a okamžitě zastaví. Kromě toho jsou na stroji tři bezpečnostní tlačítka k zastavení stroje i bez tabletu.


Foto č.2: Mechanický nárazník robota zastaví, pokud se setká s překážkou


Foto č.3: Bezpečnostní tlačítko umožňuje robota kdykoliv zastavit
Výkon polního autonomního nosiče nářadí Robotti


Z dosavadní praxe je robot schopen osít 10 ha cukrové řepy za den a pohybuje se rychlostí 6-8 km/hod. Objem nádrže, který je 40 litrů postačuje na práci o ploše 5-6 ha, ale již nyní má dánská firma v plánu kapacitu nádrží navýšit. Robot může nést různé typy nářadí v záběru od 1,5 do 3 metrů a disponuje hydraulickým zdvihem 750 kg.
Technická specifikace:


Šířka stroje 3800 až 4800 mm
Pracovní záběr 1500 až 3000 mm
Délka 2500 mm
Rozchod kol 2500 nebo 3500 mm
Výška stroje 1800 mm
Hmotnost od 1200kg


Foto č. 4: Robota pohání tříválcový motor Kubota s výkonem 2x 18,5 kW


Foto č.5-9: Představení robota v polní ukázce při plečkování cukrovky


Text a foto: Marcela Otrubová


Zdroj: www.agropress.cz


Web
PDF





S D Í L E T   N A :
*
Potřebujete
poradit?
*
©2024, Leading Farmers CZ, a.s.
Tento web používá tracking cookies - více informací.