FacebookyouTube
Přihlášení  |  Registrace     •     

Naše články

Automatické ovládání sekcí postřikovačů a secích strojů

3.1.2010

Automatické ovládání sekcí postřikovačů a secích strojů

Zřejmě první secí stroj s automatickým vypínáním sekcí v ČR vyjel do letošního podzimního setí na Vysočině. Stroj tažený traktorem, jehož pojezd je ovládán GPS autopilotem, byl doplněn za přispění rychlé vývojové práce techniků firmy Leading Farmers CZ, a.s. modulem AgGPS EZ-BOOM. Ten podle pokynů přesné GPS navigace zapíná a vypíná výsev na jednotlivých sekcích stroje, a dále zapíná a vypíná výsev při vjezdu nebo výjezdu ze souvratě. Co to bude znamenat pro zpřesnění výsevu a úspory osiv, o tom není třeba polemizovat. Rovněž obsluha si oddychne od náročného sledování znamenáků v prašném prostředí a může se plně věnovat kontrole výsevu.

Spolehlivost a úspory

Modul pro automatické vypínání sekcí AgGPS EZ-BOOM tak prokazuje své další možnosti využití. Toto zařízení se již několik let ve spojení s GPS navigacemi od firmy Trimble úspěšně montuje na postřikovače, kde podle zkušeností v zemědělských podnicích ČR a SR dosahuje vysoké spolehlivosti a prokazatelných úspor v aplikaci přípravků na ochranu rostlin. Jeho montáž byla zatím vlastním vývojem zvládnuta téměř na všechny požadované typy a značky postřikovačů včetně těch nových se sekvenčním spínáním sekcí. EZ-BOOM podle pokynů GPS navigace kontroluje, kde již byl proveden průjezd se zapnutým postřikem. Poté přesně zapíná nebo vypíná sekce podle průjezdu postřikovače do klínů a samozřejmě zapíná a vypíná postřik při vjezdu nebo výjezdu ze souvratě. Zvláště při šířce záběrů dnešních postřikovačů tak dochází k radikálnímu zpřesnění aplikace drahé agrochemie a tím k úsporám, které podle zpráv od uživatelů dosahují 3 až 4%, ale také až 10% na členitých pozemcích, což při dnešních cenách přípravků dokáže na větších výměrách celý systém zaplatit i za jednu sezónu. Nemluvíme dále o tom, že EZ-BOOM omezuje rovněž přestřiky, takže nedochází k popálení porostů předávkováním postřiku nebo kapalných hnojiv. Pro obsluhu postřikovače odpadá celá jedna část provozní práce, tedy ruční vypínání sekcí. Řidič postřikovače se tak může plně věnovat pojezdu a kontrole dávkování nehledě na zvýšení pohody práce a snížení únavy. Využití se nabízí také při ovládání rozmetadel průmyslových hnojiv, ať už na souvratích nebo při vypínání jednotlivých rozmetacích talířů.

S přesností +- 2 až 5 cm

Spolu se spuštěním zemědělské sítě RTK VRS od Leading Farmers CZ v ČR, jejíž korekce umožňují při využití GPS autopilotů přesnost pojezdu +- 2 až 5 cm, se tedy využití automatického vypínání sekcí účinně rozšiřuje i na secí stroje a jde tedy o start skutečného a hlavně finančně dostupného přesného zemědělství v ČR. Výhody přinese také již dnes dodávaný nový typ navigace AgGPS FMX, která umožňuje připojení druhé GPS antény na secí stroj a pomocí disků TrueGuide korigovat ujíždění secího stroje na svazích, aby jel přesně ve stopách traktoru. Je zde tedy řešení i pro setí na svažitých pozemcích. Obrovskou výhodou všech těchto systémů je jejich flexibilita, možnost postupného doplňování a montáž nezávisle na značce zemědělského stroje. S následným servisem a možnostmi skutečného plánování pojezdů jde o úplně novou dimenzi rostlinné výroby v ČR.

Ing. Václav Jirka

Leading Farmers CZ, a.s.

(Článek byl otištěn v časopise mechanizace zemědělství v září 2009.)




S D Í L E T   N A :
*
Potřebujete
poradit?
*
©2024, Leading Farmers CZ, a.s.
Tento web používá tracking cookies - více informací.